Nu ska jag berätta om en av de vackraste och mest fascinerande kyrkoruin jag varit på. Av just det skälet har jag besökt den flera gånger både med och utan sällskap. Eller jag har väl alltid haft sällskap om man räknar med mina hundar. Det är också en av de första, närmare bestämt den andra kyrkoruinen jag besökt i mitt projekt.
Strax utanför Trollhättan i Västergötland ligger Gärdhems kyrkoruin. Av alla ruiner jag besökt har de flesta bara några meters grundmurar. Det finns dock flera undantag och Gärdhem är ett av dem. Väggarna finns kvar i originalhöjd på flera ställen och överallt finns det åtminstone något kvar, inget ställe är så lågt som grundmuren. Sakristian finns kvar i sin helhet men den är tyvärr låst. Det hade så klart varit roligt att kika in i den. Jag älskar de ruiner som bara fått förfalla och inte har förstörst för att användas till byggnadsmaterial och annat.
På kyrkogården kan man hitta riktigt fina gravstenar i perfekt skick, naturligtvis finns det även gravstenar i varierat skick. Det finns flera gravhällar runt omkring kyrkan. Det är dock bara en liten del av kyrkogården som har gravstenar eller gravhällar. De flesta har försvunnit av någon för mig okänd anledning.
Den äldsta delen av kyrkan är från 1100-talet och utifrån en informationsskylt var det enkelt att lokalisera de äldre delarna. Grunden till den bakre väggen från 1100-talet syns tydligt inne i ruinen. Dock var det ganska överväxt senaste gången jag var där. Det gick ändå fint att hitta den gamla grunden.
Copyright © 2018-2024 Fredrik Höggärde