Ramundeboda klosterruin och kyrkplats ligger några kilometer väster om Laxå i Närke. Synligt på plats är ruiner efter klostret samt en kalk- och tegelugn (bild nummer sex i albumet) från medeltiden som användes av munkarna eller bröderna som de kallas i all information jag hittat. Det finns också ett mycket trevligt café.
Det finns flera ruiner på platsen men inte så många man tänker att det borde finnas efter ett kloster. Förklaringen till det är helt enkelt att klostret bara fanns under dryga 50 år. Första gången det nämndes i skrift var 1475 och det upplöstes runt 1530. Klostret var Antoniterordens enda kloster i Sverige. Bröderna drev härbärge och gav sjukvård till resande och pilgrimer. Efter att klostret upplöstes drevs här gästgiveri ända fram till 1862.
På platsen har det funnits ett kapell och två kyrkor. Kyrkogården finns fortfarande kvar. Kapellet stod under klostrets tid men fortsatte att användas efter att klostret upplösts. Det brann ned under 1640-talet. S:t Olofs kyrka ersatte kapellet men fick bara stå i 40 år innan den ersattes av nästa kyrka. Den sista kyrkan stod klar 1688 och var en timmerkyrka. 1899 flyttades den till Laxå där den står än idag.
Runt kyrkornas plats finns en stor mur som kallas för "munkarnas mur". Det är början på en byggnad som aldrig färdigställdes. Det har spekulerats i vad byggnaden skulle bli. Utifrå murens tjocklek och kvalitet är ett förslag att det skulle bli en stenkyrka som skulle ersätta träkapellet på platsen.
Det här är en plats med mycket historia. Man tror att den kan ha använts som rastplats redan på vikingatiden. Hade jag fått bestämma ska du åka dit.
Copyright © 2018-2024 Fredrik Höggärde